Gece bitmeden, Haftanın Kitapları #5

--

Bu hafta, her hafta Cuma günü sizlerle paylaştığımız Haftanın Kitapları serisinin 5. bölümünü yayımlamak için biraz geç kalmış olabiliriz ancak hala gece bitmediği için ve ‘’Cuma günü’’ kuralımızı bozmak istemediğimiz için gece bitmeden haftanın kitaplarını sizlerle paylaşıyoruz.

Sizler için yine çok değerli kişilerden kitap önerileri aldık. Ayrıca ekip olarak bir hafta süren kitap araştırmalarımız sonucunda okuduklarımız arasında en değerli bulduğumuz iki kitabı sizlerle paylaşmaya karar verdik.

Mümkün olsaydı her karış toprağa buğday eker gibi kitap ekerdim.

Quintus Horatius Flaccus

1-) Fırat Demirel’in önerisi: Google Nasıl Yönetiliyor? — Jonathan Rosenberg, Eric Schmidt

Fırat Demirel Haftanın Kitapları serimizin baş aktörü, kendisi serimizin ilk bölümünden bugüne kadar, 5 haftadır sizler için kitap önerisinde bulunuyor.

‘Google Nasıl Yönetiliyor?’ internet çağında şirket yönetmenin inceliklerini eğrisiyle doğrusuyla anlatan bir kitap. Eric Schmidt ve Jonathan Rosenberg, iyi bir şirket yönetmenin özetle ‘üretken akıllardan oluşan bir ekip kurmakla” mümkün olduğunu söylüyor ve işe alım işinin ne kadar kritik öneme sahip bir eylem olduğunu anlatıyor. Schmidt ve Rosenberg üretken akla sahip kişilieri “analitik, ticari ve rekabetçi” olarak tanımlıyor. Bu kişilere olabildiğince özgürlük vermek gerektiğini de ekliyor. Bu kişileri nasıl şirkette tutabileceğinizden de bahsediyor.

Eğer bir yönetici veya yönetici adayıysanız şirketinizdeki üretken akılları (eğer varsa) kaybetmemek için bu kitabı bir an önce okumanızı tavsiye ederim. Hatta bu kitabın Google’ın kendi üretken akıllarını övmek ve diğer üretken akıllara gizli davet göndermek için yazıldığını söylersem sanırım abartmış olmam.

2-) Hakkı Polat’ın önerisi:Karar Alma Cesareti -Yüzyılın En Büyük Finans Krizi ve Sonrası — Ben Bernanke

Radore Veri Merkezi’nin Finans Direktörü Hakkı Polat bu hafta serimize konuk oldu ve sizlere çok değerli bir kitap önerisinde bulundu. Hakkı Polat özellikle finansla ilgilenenler için bu kitabı öneriyor.

Her krizde eyleme geçenler ve bunu yapmaktan korkanlar olur. Günümüzde az bilinen 1907 Paniği’nden doğmuş olan ABD Merkez Bankası Federal Reserve (FED) 1930'larda ilk büyük sınavından geçememişti. FED’in ve dünyadaki diğer merkez bankalarının önderleri yıkıcı deflasyon ve ekonomik çöküntü karşısında pasif kalmışlardı. Bunun sonucunda küresel Büyük Bunalım yaşanmış ekmek kuyrukları oluşmuş ABD nüfusunun yüzde 25'i işsiz kalmış ve yurt dışında Faşist diktatörlükler başa geçmişti. Tam 75 yıl sonra yetişkinlik dönemimin önemli bölümünü hizmete ve incelemeye adadığım Federal Reserve 2007–2009 krizlerinde ve sonrasında benzer durumlarla karşılaştı. Bu defa eyleme geçtik.

3-) Bazen Olmaz — Özlem Gürses Tatar

Herkesin “çok” olmakla, güçlü olmakla, muktedir olmakla, hep kazanmakla övündüğü bir dünya oldu burası… Tuhaf bir biçimde herkesin gün geçtikçe yalnızlaştığı, mutsuzlaştığı bir dünya… İşte böyle bir dünyada biz size “başarısızlıktan” söz etmek istedik. İçimizdeki yetersizlik duygusundan, hata yapma korkusundan, çok isteyip de becerememekten, yanlış kararlarımızın ödettiği bedellerden ve kendimizle yüzleşmenin nasıl zor olduğundan… Başarısızlık aslında büyük bir özgürlük, vazgeçmek büyük bir cesaret, bunları anlatmak istedik. Hikâyelerine aracı olduğumuz çok değerli isimler, bazen kahkahalarla, bazen gözyaşlarıyla en kişisel anılarını paylaştılar. Çoğu “İlk kez anlatıyorum bunu” diyerek başladı söze; öylesine saklı köşelerden çıktı geldi hatıralar, duygular. Cem Yılmaz, Muhtar Kent, Ali Sabancı, Zeynep Bodur Okyay, Cem Boyner, Arda Turan, Hüsnü Özyeğin, Hanzade Doğan Boyner, Abdülkadir Konukoğlu ve Mustafa Denizli’nin içtenlikle anlattıkları hikâyelerinde kendi izinizi süreceksiniz.

4-) Mor İnek Farklılaşarak İşinizi Dönüştürün — Seth Godin

“Seth Godin başarının anahtarının göze çarpmak için farklı bir yol bulmak olduğunu söylüyor –tek renk ineklerin arasında mor bir inek olmak. Godin’in kendisi de belki de bu teorinin nasıl işe yaradığının en iyi örneği.”

Keyifli okumalar dileriz…

--

--

dijitolog ekibi, dijital kültürü anlamak için haber, araştırma ve video içerikleri üreterek türkiye'nin dijital dönüşümüne tanıklık eder.