Okumadan Olmaz, Haftanın Kitapları #8

--

Yaşamın kaosundan kaçmak ve yeni şeyleri en doğru şekilde öğrenmek için yapılabilecek en güzel yöntem okumak. Bazen bir kitap, bazen bir dergi veya bir gazete ne ve nasıl olursa olsun, okumadan olmaz!

Son zamanlarda hakkında çok şey konuştuğumuz, araştırdığımız ve öğrendiğimiz Elon Musk’ın geçmişinde de ‘’okumak’’ üzerine bir çok izler var. Musk, 17 yaşına kadar Güney Afrika’da yaşadı, yaşadığı bölge Afrika’nın okuma oranı en düşük bölgelerinden birisiydi. Musk’ın yaşadığı bölgeye en yakın iki kütüphane vardı ve Musk her gün kütüphaneyi ziyaret ediyor seçim yapmaksızın kitap okuyordu, sonunda çevresindeki kütüphanelerdeki bütün kitapları okudu.

Uzun bir süre de kütüphane müdürüne yeni kitap getirmesi için baskı yaptı. Sonunda kütüphane müdürü Elon Musk için kitap getirtti ve gelen kitap Britannica Ansiklopedisiydi, Musk sonrasında kendisi için yazılan biyografinin yazarı Ashlee Vance’e ‘’çevremde okuyabileceğim her şeyi tüketmiştim, son olarak Britannica Ansiklopedisi geldiğinde çok heyecanlanmıştım ve ansiklopediyi de tamamen bitirdim.’’ dedi.

Afrika’nın yoksul bir köyünde büyümüş, günümüzün en büyük girişimcilerinden birisi olan Elon Musk’ın sırrı okumakta gizli!

Musk, roket şirketi SpaceX’e yatırım yapmadan önce roketler hakkında çevresinde bulabildiği bütün kitapları okuduğunu anlatıyor, roketler hakkında o kadar çok şey öğrenmiş ki bir gün üretim tesisinde gezerken yanlış üretim yapan bir mühendise işi nasıl doğru yapabileceğini anlatmış. En başarılı girişimcilerde, mucitlerde, gördüğümüz ortak özellik çok okumaları. 2080'in en büyük girişimcisi şu anda bir yerlerde bir şeyler okuyor olmalı…

Şimdi, Haftanın Kitapları serisinde 8. haftadayız, yine sizler için uzun araştırmalar ve yorumlar sonucu seçtiğimiz 4 kitapı sizlere sunuyoruz;

1-) Dönüşüm Yolculuğu — Burhan Karaçam

Bir kurumsal başarı öyküsü…

Yapı Kredi’de genel müdürlük yapmış olan Burhan Karaçam Yapı Kredi’yi değil, aynı zamanda, Türk bankacılık sektörünü de dönüştürdü.

Öyle ki, bu etki en sonunda, Türk ekonomisi üzerinde de önemli makro gelişmeleri beraberinde getirerek farklı bir anlam kazandırdı.

Ancak hepsinden daha önemlisi, 90’lı yıllarla birlikte Türk insanı, Yapı Kredi ile yepyeni bir hayatla tanıştı.

Bu kitap ve ona eşlik eden belgesel, yaşanan değişimlerin ve dönüşüm sürecinin temel ve itici gücü olan çağdaş değerlere sahip insanlarla yaratılan kurum kültürünün önemini aktarmak ve belgelemek için hazırlandı.

2-) Eş ve Müşteri Nasıl Kaybedilir? — Ali Saydam

Akşam gazetesi ve Marketing Türkiye dergisi köşe yazarı, Bahçeşehir Üniversitesi öğretim görevlisi, iletişim danışmanı Ali Saydam 2005 yılında yayınladığı Algılama Yönetimi’nden sonra ikinci kitabı Eş ve Müşteri Nasıl Kaybedilir?’i dört yılda yayına hazırladı.

“Kimin kimi yöneteceği, ilişkilerdeki 7 ölümcül günah, aşk ve nefret arasındaki ince çizgi, kâğıt üzerinde kalmayan tavsiyeler, ilişkinin bir numaralı düşmanı, şikâyetler ve krizler, dinlememek, ısrarın dozu” gibi birçok soruna ipuçlarıyla yanıt arayan kitap, okura, eş ve müşteriyi kaybetmeme refleksi kazandırmayı amaçlıyor.

3-) Güzel Akıl Nasıl Edinilir? — Edward de Bono

Aklınızı yenileyerek çekiciliğinizi artırmak için yaratıcı düşüncenin gücünden yararlanın! Vücudumuzu daha çekici kılmak için giysilere, kozmetiğe, diyet ve spor programlarına -hatta ameliyatlara- bir servet harcıyoruz. Ancak fiziksel güzellik uğruna, herkesin çekiciliğini artıran asıl şeyi hep göz ardı ediyoruz: Akıl güzelliği. Güzel bir akıl için ne para ne de zamana gerek vardır; ama onsuz, fiziksel olarak en güzel insan bile çekiciliğini yitirir. Güzel akıl, ne yüksek IQ, ne sayfalar dolusu bilgi, ne de üstün bir kişilik gerektirir. Tek gereken şey, yaratıcılık, düşgücü ve duygudaşlıktır. Bunların hepsi öğrenilebilir. Akıl gücünüzle çekici olmak için, düşünme konusunda dünyaca ünlü Edward de Bono´nun öğütlerine kulak verin. Bu öğütlerin yaşamınızda yapacağı köklü değişime inanamayacaksınız!

4-) Olumlu Devrimin El Kitabı — Edward de Bono

Geleneksel devrimleri aksine, bir düşman belirlemeyen Olumlu Devrim, yapıcı ve yaratıcı olmayı ve daha iyi bir geleceğin yaratılmasına katkıda bulunmayı amaçlar. elin beş parmağı, Olumlu Devrim”in beş ilkesinitemsil eder:YAPICILIK: Olumlu devrim yıkıcı değil yapıcıdır.KATKI: Olumlu devrimde neyi beklediğiniz veya istediğiniz değil, çevrenize nasıl katkıda bulunabileceğiniz önemlidir. ETKİLİLİK: Etkililik olmazsa ortada hayalden başka bir şey olmaz. KENDİNİ GELİŞTİRME: Kendini geliştirmek her insanın hakkı ve görevidir. SAYGI: Devrim insanlar için yapılır, bu yüzden insana saygı esastır.Edward de Bono”nun bu kitabı, her şeyin daha iyi olmasına çalışma ciddi bir devrim için pratik bir çerçeve oluşturmaktadır.

Keyifli okumalar dileriz, kitap önerilerinizi ve notlarınızı bizimle paylaşabilirsiniz.

--

--

dijitolog ekibi, dijital kültürü anlamak için haber, araştırma ve video içerikleri üreterek türkiye'nin dijital dönüşümüne tanıklık eder.