türkiye’de ‘’blockchain kültürü’’nü ahmet usta’ya sorduk.

--

dijital dünyada her gün yeni disiplinler ve kültürler edindiğimiz bir çağa tanıklık ediyoruz, neredeyse her gün yeniliklerin karşımıza çıktığı böyle bir çağda en önemli husus ‘’gerçeklik’’ oluyor. peki güvenliği ve doğruluğu sağlayacağı iddia edilen bir teknoloji olan blockchain, ne kadar doğru? hayatımıza kısa sürede giren ve hızlı bir yayılımla dünyada adından söz ettiren blockchain teknolojisini ve ülkemizde blockchain üzerine atılan adımları dijitolog ekibi olarak biz de takip ediyoruz ve mottomuz itibariyle tanıklık etmeye çalışıyoruz.

blockchain konusunda ilk türkçe kitabı yazan ve ülkemizde bu teknolojinin tanıtımı için çalışmalar sürdüren Ahmet Usta’ya blockchain hakkında gerçekleri, hayatımıza neler kattığını ve önümüzdeki günlerde yaşantımızda neleri değiştireceğini ayrıca türkiye’de blockchain kültürünün nasıl ilerlediğini sorduk.

ahmet bey, türkiye’ye blockchain’i nasıl anlatıyorsunuz?

blockchain teknik olarak yeni bir teknoloji olmakla birlikte bu teknolojiyi gerekli kılan temel yapıları ve bunların tarih boyunca insanlığa etkisini iyi anlamak gerekiyor. biz de bu noktadan yola çıkarak önce problemi ve ihtiyacı anlatıyor akabinde blockchain teknolojisinin bu yapıda nereye oturduğunu izah etmeye çalışıyoruz.

dünya teknoloji camiasında gündem olan blockchain türkiye’de hala adını yeni duymakta olduğumuz bir kavram. türkiye’de blockchain ne kadar biliniyor sizce türkiye blockchain trenini başında mı yakaladı yoksa kaçırıyor mu?

tren bırakın kalkmayı henüz makinist kazana kömür bile atmış değil. henüz gardayız ama bu çok uzun sürmeyecek. ilginin yüksek ve canlı olduğunu görüyoruz ancak sadece laf değil iş de üretmek gerekiyor. bugüne kadar ben olabildiğince bu bilinci yaratmak için çaba harcadım. kısmen başarılı olduğumuzu görmek beni mutlu ediyor. türkiye bilişim vakfı’nın çatısı altında, eczacıbaşı holding ve bankalararası kart merkezi desteği ile kurulan blockchain türkiye platformu’nun aktif bir ekosistem geliştirme sürecinde önemli bir rol oynayacağına inanıyorum. başarabiliriz ama sadece “başarabiliriz” demekle olmaz. hemen çalışmaya başlamak lazım.

ahmet usta

blockchain’in ülkemizde neleri değiştireceğini öngörüyorsunuz?

değişiklik sadece ülkemiz özel olmayacak. tüm dünyada bir değişim yaşanacak. bu değişim her sektörde ve alanda farklı şekillerde gerçekleşecek. türkiye için önemli olan bu değişim sürecini yöneten lider ülkeler arasında yer almak olmalı. eğer değişimi tehlikeli olarak görürsek, bu kaçınılmaz süreç içinde zarar görebiliriz.

neler değişecek sorusunun cevabı ise çok geniş. madde madde listelemek yerine “güven” kelimesinin kullanıldığı her yerde yeni bir yaklaşım ile daha güçlü ve “güvenilir” yapıların tesis edileceğini söyleyebiliriz.

türkiye’de blockchain konusunda bir ilk olan kitabınız blockchain 101’in hikayesinden ve içeriğinden bahsetmek ister misiniz?

kitabımız ücretsiz, dijital sürümünü indirmek için dilediğiniz tutarda bir stk’ya bağış yapılması yeterli. rahatlıkla okunabilecek sade bir dile sahip. ben yazmış olmasam kesinlikle okurdum, tabi bu sadece bir tavsiye.

ahmet bey, türkiye’de bilişim sektöründe uzun süredir çalışmalar yürütüyorsunuz sizce türkiye’de dijital dönüşüm nasıl ilerliyor, dünyaya göre ne durumdayız?

maalesef çok konuşup az iş yapıyoruz. yenilikçi kavramları sadece görünürlük elde etmek için birer araç olarak kullanıyoruz. hedefleri faydasız araçlara dönüştürüyoruz. iletişimin bu kadar kolay olduğu bir çağda yapay zeka, robotlar, IoT gibi kavramlar hızla gelişiyor. şu anda blockchain konuşuyoruz bu gerekli ama iki sene sonra hala blockchain konuşuyorsak sorun var demektir. ancak ümitsizliğe kapılamayız, güzel gelişmeler hiç yok değil ama bunlara değil bardağın boş tarafına bakarak daha çok çalışmaya odaklanmamız lazım.

türkiye bilişim vakfı’nın oluşturduğu blockchain türkiye platformu ne amaçla kuruldu ve neleri hedefliyor?

blockchain türkiye platformu’nun amacı bilinç oluşturmak, bir ekosistem geliştirmek ve daha önce ifade ettiğim gibi bu adımlar ile sadece konuşan değil aktif olarak üreten bir ekosistemi canlı tutmak. türkiye’yi bölgesinde lider bir konuma taşımak ise vizyonu oluşturuyor.

blockchain konusunda kişisel olarak ne gibi çalışmalar yürütüyorsunuz ve geleceğe dair projeleriniz var mı?

benim görevim yenilikçi teknolojileri araştırmak, anlamak ve anlatmak. açıkçası pek çok proje teklifi geliyor, benim de kafamda güzel olduğuna inandığım projeler var ama bunlar benim vazifem değil, olmamalı. iyi yaptığım bir şey, karmaşık bir kavramı anlaşılır şekilde insanlara anlatmak ve bundan keyif alıyorum. blockchain teknolojisinin yönetişimi, sosyal ilişkiler, devlet yapısı gibi belirli alanlarına dair daha çok fikir ve içerik üretmek istiyorum. öte yandan blockchain tek ilgi alanım değil, 1990’lı yılların sonunda bu yana yapay zeka ile alakalıyım, robotik teknolojilerini yakından takip ediyorum, bir uzay mühendisi olarak uzay teknolojilerini yakından takip ediyorum. bu alanlarda farklı çalışmalarım olacak. öte yandan hâlâ üstünde çalıştığım bir bilim kurgu romanım var, onu tamamlamak istiyorum.

--

--

dijitolog ekibi, dijital kültürü anlamak için haber, araştırma ve video içerikleri üreterek türkiye'nin dijital dönüşümüne tanıklık eder.